big-img

Mekkora valójában a budapesti irodapiac? - Hol dolgoznak a legtöbben?

Ahogy a BRF legutóbbi jelentésében írtuk, 2022 első negyedévében a budapesti modern irodaállomány 3 új irodaházzal bővült, így elérte a 4 053 940 négyzetmétert. Az egyes alpiacok között azonban nagyok a méretbeli különbségek. Míg a Váci úti irodafolyosón lassan az 1,1 millió négyzetmétert közelíti az állomány, addig az Agglomeráció alpiacán alig több mint 100 ezer négyzetméterről beszélhetünk. A Cushman & Wakefield elemzése alapján mutatjuk be a legfrissebb számokat.

2022 első negyedévében a budapesti modern irodaállomány 3 új irodaházzal bővült és egy saját tulajdonban lévő irodaház felújításra került, összesen 78 350 négyzetmétert kitéve. A teljes budapesti modern irodaállomány így átlépte a bűvös 4 millió négyzetmétert, jelenleg 4 053 940 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 387 460 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 666 480 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található.

Toronymagasan vezet a Váci út

Ahogy a korábbi években, úgy most is a Váci úti irodafolyosóhoz tartozik a legnagyobb irodaterület, összesen 1,075 millió négyzetméter. Bár a home office elterjedése miatt feltételezhető, hogy az ott dolgozók napi átlagos száma csökkent, ha a 7,3 százalékos üresedési rátával számolunk és 10 négyzetméternyi irodaterülettel fejenként, akkor több mint 100 ezer irodai dolgozó mondhatja el, hogy ezen az alpiacon van a munkahelye.

Ami a többi alpiacot illeti, Pest Központ, Nem-központi Pest és Dél-Buda következik a sorban, első 600 ezer, utóbbi kettőben 500 ezer négyzetméter feletti irodaterülettel. Ezek közül egyébként a legnagyobb volumenű fejlesztések jelenleg a dél-budai alpiacon folynak. A legkisebb irodaterület az Agglomerációt jellemzi, mindössze 131 500 négyzetméterrel.

Ami az üresedési rátákat illeti, az elmúlt egy-két évben mindenhol emelkedtek a számok, a leginkább telített alpiac most Észak-Buda, ahol a 325 650 négyzetméteres állomány mindössze 5,6 százaléka áll üresen. A budapesti alpiacok közül a Pest Központ és Dél-Buda alpiacokon a legnagyobb a kihasználatlanság, mindkét esetben valamivel 11 százalék felett áll a mutató, míg összességében az Agglomeráció alpiac a legüresebb, ott az üres területek aránya eléri a 31 százalékot.

Forrás: portfolio.hu


Megosztás